Algemene informatie

Bistro Martenshof
voor resertvaties:
bistromartenshof@dewinning.be

Openingsuren.

 • - Iedere dag van 11h30 - 21h00 ( Tijdens de winterperiode op maandag en donderdag tot 19h00)
 • - Behalve op dinsdag en woensdag
 • - De keuken is doorlopend open
 • - Wij hebben fietsvriendelijke logies
    die goedgekeurd zijn door
    Toerisme Vlaanderen.
 • - U kan ook surfen via onze
    WIFI-installatie (internet)

Voor meer informatie

 • - Tel:+32(0)11725768

Helshoven

Kapel Helshoven 13° eeuw O-L-Vrouw van de Blijde Vrede.
Helshoven, een dozijn huizen rond een indrukwekkende geklasseerde kapel, maakt deel uit van de parochie Groot-Gelmen, behorend bij Sint-Truiden, maar administratief behoort Helshoven bij de voormalige gemeente Hoepertingen, nu deel uitmakend van de fusie Borgloon.

 

De gerestaureerde Maria-Kapel is letterlijk een grensgeval omwille van haar ligging : vlak aan de oude Romeinse heirbaar, die Belgiës oudste stad Tongeren langs Sint-Truiden verbond met Tienen. Gedurende bijna twee-en-een halve eeuw verbleven daar kluizenaars. Die onderhielden de kapel en de omgeving, verzorgden de zieken in de verre omtrek en gaven onderricht aan de kinderen.
De laatste eremijt overleed in 1908. De eenvoudige kluis geraakte in verval en verdween.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1974 is het gebouw geklasserd door de commissie van monumenten en ook de herstellingen en verfraaiingen van de omgeving zijn als het ware een eerherstel. Waar de kluis zich heeft bevonden, werd een bloementuintje aangelegd, waarin een monument herinnert een de dertien kluizenaars. Een beeld van de laatste eremmijt, Andreas Gielen, is zo echt gemaakt dat een oude man uit Tongeren, die deze Andre Gielen nog gekend heeft, weende toen hij het beeld zag, zo gelijkend
is het.